Fanfari u dvorcu „Zlatne kapije“ u Kisaču zazvučali su po 24. - put

26. júna 2017
U Kisaču je 2017. godine održan 24. dečiji folklorni festival „Zlatna kapija“. Ovaj slovački dečiji festival od svemanjinskoj značaja takođe ima svoj nadimak, svi ga zovu dečiji praznik.

Organizator festivala, Ustanova za kulturu i obrazovanje Kulturni centar Kisač, na čelu sa Pavolom Surovim, festival je organizovao od 23. do 25. juna 2017. godine u dvorištu Osnovne škole „Ljudevit Štur“ i okolini.

U petak, 23. juna, u Slovačkom narodnom domu otvorena je izložba fotografija Zuzane Kovačove - „Tetinki, Silbaš - sećanja sakrivena u staklu“ u vlasništvu Ondreja Mihalja, Slovaka iz Kanade. Prisutne je u ime KC Kisač pozdravila Vlasta Brna, a obratili su se i Rastislav Surovi, predsednik MOMS Kisač, Milinka Hrćan, zamenica Porajinskog sekretara za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kao i sam vlasnik Ondrej Mihalj. U predškolskoj ustanovi „Lienka“ otvorene su dve izložbe: izložba poštanskih markica učenika Osnovne škole „Ljudevit Štur“ i članova Udruženja filatelista Bački Petrovac „Upoznaj svet filatelije i sa filatelijom upoznaj svet“ u organizaciji KUD „Vladimir Mičatek“ i izložba članova Likovne sekcije „Michal Gerža“ po imenu „Upoznaj svet umetnosti“.  

Još jedan prateći događaj festivala bila je izložba Udruženja kisačkih žena pod nazivom „Kolo, kolo mlinske“ u Osnovnoj školi "Ljudevit Štur", gde su predstavili stare eksponate dečijih igračaka, rekvizita i nošnji. U petak uveče je zbog lošeg vremena lutkarsko pozorište pod nazivom „Aladin i magična lampa“ u izvedbi „Pozorišta Galerija“ iz Novog Mesta nad Vahom održano u kinosali KC Kisač.   

Novost i posebna atrakcija na ovogodišnjoj „Zlatnoj kapiji“ bio kasting za „Miss folklor Slovačka 2017“, koji je nacionalnog karaktera, a prisustvovali su u njemu i predstavnice naših lokanih amaterskih udruženja. Ovaj projekat ima za cilj da poveže lepotu devojaka sa njihovim muzičkim talentom i ljubavlju prema folkloru. Kasting je kod nas održan prvi put za Slovakinje iz našeg regiona. Predstavili su se igrom, pevanjem i sviranjem na violini. U finale su se plasirale dve od deset takmičarki - Ana Zornjan iz Novog Sada i Andrea Lačok iz Bačkog Petrovca. Posle kastinga u dvorcu „Zlatne kapije“ održan je koncert dečijeg folklornog ansambla „Cipovička“ i devojačke pevačke grupe „Spievanka“ iz Žiline u Slovačkoj.

U nedelju, 25. juna 2017. godine, u dvorcu „Zlatne kapije“ nastupilo je 36 folklornih ansambala iz Bačkog Petrovca, Bingulje, Boljevaca, Erdevika, Gložana, Kisača, Kovačice, Kulpina, Lalića, Ljube, Novog Sada, Padine, Pivnice, Selenče, Stare Pazove i Šida, koji su se takmičili za simpatije gledaoca, a posebno stručnog žirija koji je radio u sastavu Juraj Ferik - dirigent, Ana Medveđ Gaško i Vlasta Vinkovič - etnolozi. Galakoncertu su prisustvovali i gosti iz Iloka iz Hrvatske i dva gostujuća ansambla iz Slovačke, DFA „Tekovanček“ iz Starog Tekova i DFA „Cipovička“ i DPG „Spievanka“ iz Žiline.

Pre nego što je zazvučala himna festivala „Zlatna kapija“ na bini su govorili specijalni gosti – gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević, Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić, ambasadorka Slovačke republike u Srbiji Dagmar Repčekova i predsednik Matice slovačke u Srbiji Jan Brtka, koje je u ime organizatora festivala pozvao direktor KC Kisač Pavel Surovi.  

24. festival „Zlatna kapija“ svečano su otvorili prof. Dr. Zoroslav Spevak Jesenski koji je ovom prilikom napisao i pročitao pesmu „Čo sa mi to páči v tom Kysáči“ i Daniel Mihalj, član amaterskog pozorišta i đak generacije 2016/17. Zatim je zamak pripao najmlađim slovačkim vojvođanskim pristalicama narodnih tradicija, koji su došli iz 16 slovačkih sredina pod vođstvom njihovih umetničkih rukovodioca i narodnih orkestara.

Stručni žiri koji je ocenjivao izvedbe mladih folkloraša odlučio je nagraditi sledeće:

Prvo mesto je zauzeo DFA „Vločka“ OŠ „Mlada pokolenja“ (mlađa grupa) iz Kovačice sa dečijim igrama „Edom, dva a tri, povec mi to ti“ autorke Katarine Mosnak Bagljaš. Ansambl je za festival pripremila Zuzana Petrik a rukovodilac orkestra bio je Pavel Tomaš st. Mladi Kovačičani kući su odneli takođe statuetu NSSNM.  

Druhú cenu získal DFS Ratolesť SKUS z Pivnice, ktorý predviedol detské hry Zatancujme si veselo. Autorom je Janko Merník, ktorý súbor aj nacvičil vo dvojici s Vierou Brňovou. Sprevádzal ich orchester pod taktovkou Valentína Michala Grňu.

Tretie miesto obsadili Kysáčania, DFS Vienok KC Kysáč, ktorý na Zlatej bráne zatancovali tanec Povedz, že mi moja milá autora a umeleckého vedúceho Vladimíra Medveďa. Vedúci orchestra je Miloslav Kardelis.

Moderatori 24. „Zlatne kapije“ bili su članovi amaterskog pozorišta KC Kisač. Konferansu su napisali Tatjana Klinko i Milinka Hrćan. Festival „Zlatna kapija“ organizuje Kulturni centar Kisač pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Pored toga, festival su finansijski podržali Kancelarija za Slovake u dijaspori, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Generalni medijski partner bio je TV Petrovac, a medijski partneri slovačka redakcija Radio televizije Vojvodine i NIU „Hlas ljudu“. Zahvalnost pripada takođe brojnim prijateljima festivala, amaterskim udruženjima i pojedincima.

Aneta Lomen

Komentáre

Post new comment

Obsah tohto políčka je súkromný a nebude dostupný verejnosti.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.